• March

    27

    2019
  • 26
  • 0
Campus Collaborative Learning Space

Campus Collaborative Learning Space

From Melbourne’s artsy film production studio, well take you to one of the oldest cities in Australia-Brisbane where a 3,229 square feet university campus for Collaborative Learning is located. The Queensland University of Technology (QUT) is a public research university located in the urban coastal city of Brisbane, Queensland, Australia.

RAL Architects designed the campus’ D Block Collaborative Learning Space. From the façade, a visual sign shows a the glazed curtain wall of the  new D101 lecture theatre. A window seat that seems to poke out of the building gives an interesting idea to students from the outside of what the interior might have to offer.

The walls were constructed to resemble an accordion fold and at the same time the architectural structure is acoustically treated and also conceals part of the air conditioning system, a genius solution created by the designers.

Inside, contrasting levels and landing pads have replaced traditional tiered seating arrangements. The central deck and upper floor areas were constructed of structural steel frames with a plywood sub floor and feature a brush box T&G timber flooring. The brush box timber can also be seen on the lower level area fusing together the design concept, while the environmentally conscious Marmoleum flooring reflects the university’s commitment to sustainability.

Eye catching edge-lit hexagonal panels of different sizes and orientations will draw your attention to the upper-level ceilings. An urban feel pervades the traditional university archetype, reinforcing a sense of openness, community, and collaboration. The resulting space is cocooning but in no way isolating. Frameless glass balustrades define study zones without infringing on sight lines or hindering natural light – establishing the illusion of additional rooms within the open plan space.

Formal and informal learning, group and individual study have been given a priority which aims to encourage collaboration among everyone and to provide a functional space that can be used both by the staff and the students with the ability to make minimal adjustments in the area as needed.

LEAVE A COMMENT

You comment will be published within 24 hours.

Cancel reply

COST CALCULATOR

Use our form to estimate the initial cost of renovation or installation.

REQUEST A QUOTE
Latest Posts
Most Viewed
Text Widget

Here is a text widget settings ipsum lore tora dolor sit amet velum. Maecenas est velum, gravida Vehicula Dolor

© Copyright 2018 Renovate Theme by QuanticaLabs| Sitemap
Share
Translate »